Generatiewoning hèt antwoord op woningnood en vergrijzing

Het zijn niet alleen de kinderen die er moedeloos of zelfs depressief van worden, maar daardoor ook de ouders die zich meer en meer zorgen maken. Want zeg nu zelf: welke ouder vindt het leuk als zijn of haar kind(eren) tot of zelfs na hun dertigste nog thuis woont? Daarvoor is nu een betaalbare oplossing: de generatiewoning. Daarbij plaats je een ambachtelijk huis van hout in je achtertuin. Bovendien kan deze oplossing breder ingezet worden, namelijk voor je eigen vader en moeder. We horen immers -helaas te vaak- verhalen van de schreeuwende werkdruk in de zorg, een tekort aan opvang- en woonplekken voor bejaarden en de partij die daarvoor de rekening betaalt: ouderen die door het gebrek aan financiële middelen van de overheid in de knel komen. Ook daarvoor biedt de generatiewoning dé oplossing! 

Uiteindelijk zal de tijd dat jouw kinderen in de achtertuin verblijven namelijk tijdelijk zijn. En dan kun je de generatiewoning met enkele simpele aanpassingen transformeren in een mantelzorgwoning. Deze multifunctionele woning is namelijk gelijkvloers en robuust doordat ze van hoogwaardig hout wordt gemaakt. “Het is een duurzame oplossing in alle opzichten’’, aldus Wil Bakker van Bakker Systeembouw uit Ursem.

Ons bedrijf kent u vooral van de luxe tuinhuizen waarvan de bouw deels of in het geheel in de werkplaats in het West-Friese dorp op ambachtelijke wijze wordt gedaan. De generatiewoning borduurt op deze ambachtelijke werkwijze voort. “Met een mooie badkamer, woonkamer, keuken en al het andere dat je in een woonhuis nodig hebt, maar dan gebouwd met letterlijk een timmermansoog’’, verklaart Bakker. “Uiteraard zijn de woningen gelijkvloers en zijn ze zo groot dat ze het gevoel geven van een mooie privéruimte maar tegelijkertijd weer niet zo groot dat ze niet in een reguliere tuin passen. De overheid stimuleert dit soort oplossingen, in ieder geval voor ouderen. Negen van de tien mantelzorgwoningen zijn daarom vergunningsvrij en er zijn ook nog ruimhartige subsidieregelingen. Het is kortom een gezellige en fiscaal aantrekkelijke optie. Als het om de kinderen gaat die er willen wonen, hangt het af van de gemeente of er een vergunning aangevraagd moet worden’’.

Volgens het besluit omgevingsrecht maakt het niet uit of het bestaande woonhuis wordt voorzien van een aanbouw of dat er in de tuin een vrijstaande houten woning wordt geplaatst. Wanneer het puur om ouderenzorg gaat is het volgens de regelgeving om het even wie in de woning gaat wonen, de mantelzorger of de ontvanger van de zorg. Zo kunnen kinderen hun ouder ‘in huis’ nemen, maar ouders kunnen ook hun kind laten intrekken om zorg te verlenen. Als we het puur hebben over mantelzorg: de mantelzorger hoeft niet per se familie te zijn van de mantelzorgontvanger.

Er moet wel sprake zijn van een sociale relatie. In principe kan zonder tussenkomst van de gemeente een mantelzorgwoning gerealiseerd worden. De mantelzorg moet de mantelzorgwoning nodig maken en mag bewoond worden tot de mantelzorg stopt. Het kan daarna als opslag, hobbyschuur of kantoor gebruikt worden. Maar u kunt ook een andere mogelijkheid hebben. Waar een vergunning voor het wonen van de kinderen in de achtertuin niet gevraagd is, kunt u namelijk de woning direct omturnen van mantelzorgwoning naar generatiewoning. Het omgekeerde scenario dus van wat we eerder hebben geschetst. Waar een vergunning wel gevraagd is, kunt u in veel gevallen op coulance van de gemeente rekenen. Ook zij zit voor wat betreft de woningnood met de handen in het haar.

Meer weten? Bel naar Bakker Systeembouw: 072-5021402. Het bedrijf is al decennia gevestigd aan de Drechtelandsedijk 47 in Ursem (1645 RG). Ook gespecialiseerd in onder andere terrasoverkappingen, dierenverblijven (stallen), zomerhuisjes en houten garages.

Bel ons op 072 502 1402